abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

DWG-kwaliteit AutoSketch 9

22/9/05 Zonder maatvoering, niet slecht.

We begonnen een nieuwe tekening op basis van het Iso A3 template van AutoSketch 9, tekenden daar wat in en sloegen het bestand op als DWG voor AutoCAD 2004 of hoger. Daarbij constateerden we de volgende zaken.
 • Vlakvullingen en arceringen worden netjes associatieve Hatch-objecten. Dus als de contour wijzigt, wordt de vlakvulling aangepast, ook als de vlakvulling zelf niet wordt geselecteerd. Wel moeten alle vlakvullingen even naar de achtergrond worden gedrukt, omdat ze anders over de contourlijnen heen liggen; iets waar je in AutoSketch geen last van had.
 • Daarentegen wordt elke maat omgezet naar losse lijnen en een tekst. Daar verdwijnt dus alle intelligentie. Heel jammer!
 • De nauwkeurigheid blijft natuurlijk wel intact, dus opnieuw maatvoeren geeft meteen de juiste maten.
 • De maatvoeringstijl staat op voeten en inches, dus voordat u een maat erbij plaatst moet u eerst met het DesignCenter een passende maatvoeringstijl binnenhalen.
 • Een blok blijft een blok, inclusief attributen.
 • Lijntypes blijven behouden, zij het dat de lijntypeschaal even moet worden ingesteld.
 • De kleur van de objecten staat niet op ByLayer. De objecten komen wel in de juiste lagen, dus als u alles selecteert en op ByLayer zet, dan krijgen de objecten weer de kleur van de laag waarin ze staan. Dit is echter een kwestie van afspreken dat de tekenaar in AutoSketch ook de kleuren via de lagen regelt.

Terug van AutoCAD naar AutoSketch
 • De teksten in het tekeninghoofd hebben een ander font gekregen.
 • De inhoud van de teksten is wel goed overgekomen en het zijn attributen gebleven.
 • Bij het opnieuw openen in AutoSketch wordt vooraf het juiste plaatje van de tekening getoond.
 • De nieuw gemaakte lagen en kleurinstellingen komen goed over.
 • De nieuw geplaatste maten zijn echter niet meer in de juiste schaal en dat houdt in dat elk maatje apart moet worden aangepast. De teksthoogte, de pijlpunten en de overige verhoudingsgetallen moet u opnieuw instellen. Deze instellingen kunnen niet, zoals in AutoCAD, met het kwastje worden overgezet van de ene op de andere maat. Kortom, het uitwisselen van maatvoering tussen AutoSketch en AutoCAD is erg problematisch. U kunt als u een DWG-bestand aan een AutoSketch-gebruiker geeft het best eerst de maatvoering omzetten naar losse lijnen en een tekst (exploderen).
 • Waren de vlakvullingen en arceringen van AutoSketch in AutoCAD nog volledig associatief, omgekeerd is dit niet het geval. Ook liggen de vlakvullingen weer bovenop de lijnen, ook al hadden we dat in AutoCAD goed gezet m.b.v. Draworder. Het is in AutoSketch niet zo gemakkelijk om dat te herstellen.
 • De tabel die we erbij hebben gemaakt komt totaal te vervallen!
 • We hebben in AutoCAD een region toegevoegd. Deze wordt weergegeven als groep driehoekjes. Bij het exploderen van de groep houden we losse lijnen over.
 • De puntstijl gaat verloren, waardoor punten die in AutoCAD duidelijk als rondje met kruisje zichtbaar zijn, in AutoSketch onduidelijke stipjes zijn.
 • De gridinstellingen zijn veranderd.
 • Ook is het papierformaat veranderd van een liggende A3 in een staande A2 (wonderlijk).
Geen layouts
AutoSketch kent geen layouts (ook geen paper space). Dat houdt in dat u alleen de model space kunt uitwisselen. Alle informatie op de layouts in AutoCAD gaat dus verloren als u dit bestand opent in AutoSketch.

In deze kolom vindt u aanvullende opmerkingen rond dit onderwerp.

Conclusie
AutoSketch 9 is een goed tekenpakketje, dat aardig kan uitwisselen met AutoCAD. De nauwkeurigheid blijft bewaard, maar er gaat nog vrij veel mis. Deze uitwisseling is, ondanks dat deze software van de makers van AutoCAD is, beslist niet beter dan de uitwisseling tussen AutoCAD en CAD-pakketten van andere softwarefabrikanten. Wisselt u regelmatig tekeningen uit in DWG-formaat, dan kunt u toch veel beter aan AutoCAD LT of GstarCAD denken.

Voor meer informatie over AutoSketch klik hier.
Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv